KARVI:n raportti ja julkaisutilaisuuden tallenne julkaistu

Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (KARVI) Kiusaamista ehkäisevien sekä hyvinvointia ja työrauhaa parantavien menetelmien arviointi on nyt julkaistu! Pääset lukemaan raportin täältä.

VERSO-ohjelman Verso-toiminta sai kunnian olla mukana tässä kattavassa arviointitutkimuksessa. Arviointia varten noin 12 000 oppilasta vastasi kyselyyn, jonka mukaan:

? Oppilaista on tärkeää, ettei kiusaamiskokemusta arvotettaisi, vaan heidät otettaisiin tosissaan kiusaamisen laadusta riippumatta.
? Kiusaamista koulussa kokeneista oppilaista 29 % ei ollut kertonut koulussa kokemastaan kiusaamisesta.
? Oppilaista 40 % haluaisi osallistua enemmän koulujen kiusaamisen vastaiseen työhön.

Tämänkin arvioinnin valossa lasten osallisuus omien konfliktiensa ratkaisussa on siis korvaamattoman tärkeää. Ohjelmajohtajamme FT Maija Gellin osallistui arvioinnin julkaisutilaisuudessa 24.8.2022 järjestettyyn paneelikeskusteluun. Pääset katsomaan tallenteen tilaisuudesta täältä.

”Osallisuuden teema on ydinteema koulujen sovittelutoiminnassa ja erityisesti Verso-toiminnassa se on keskeistä. — Lapsen tai nuoren kokemus on se tärkein asia ja hän on asiantuntija hänen todellisuudessaan. Jos lapsi tai nuori kertoo huolen, niin ilman minkäänlaisia määritelmiä sitä lähdetään käsittelemään siten, että hän koko ajan mukana tilanteen käsittelyssä. Vertaissovittelussa työskennellään syyttämättä tai leimaamatta lapsia tai nuoria vaan nähdään heidät sosiaalisesti kasvavina nuorina ihmisinä, jotka opettelevat sosiaalisia taitoja ja mokia voi tulla – isojakin virheitä. — Meidän kyselyiden perusteella tämä kasvun tukemisen näkökulma, on yksi syy, miksi Verso-kouluissa herkemmin havaitaan ja uskalletaan kertoa koetuista kiusaamistilanteista.

– – Ei me voidakaan olettaa, että me aikuiset tiedetään minkälaisissa todellisuuksissa lapset tai nuoret elävät. Siksi meidän täytyy rohkaistua ottamaan nuoret mukaan ja luottamaan heihin kyvykkäinä toimijoina.

– – Mä heitän teille tällaisen haasteen, että uskallatko luottaa lapseen aktiivisena toimijana. Tiimimme kokemus on, että kannattaa luottaa.”

Arvioinnin julkaisutilausuuden paneelikeskustelu 24.8.2022. Kuva: Johanna Häkkinen.Tartutaan yhdessä Maijan haasteeseen! ?

Kuva: Johanna Häkkinen