Sovittelun aallot -podcast

Jakso 25: Sovittelu ammatillisella toisella asteella

Sovittelun aallot -podcastimme 25. jakso suuntaa katseen ammatilliselle toiselle asteella ja sovittelun mahdollisuuksiin siellä oppilaitoksen asiantuntijan näkökulmasta. Kouluttajamme Stiina haastatteli ammatillisen oppilaitoksen asiantuntijana työskentelevää Elliä. Yhdessä he pohtivat sovittelun ja erityisesti vertaissovittelun käynnistämistä, haasteita ja hyötyjä oppilaitosten arjessa. Miten jokaisen nuoren oikeus sovitteluun toteutuis¨i myös ammatillissa oppilaitoksissa? Pääset kuuntelemaan jakson täältä!

Jakso 24: Nuorten konfliktit

Sovittelun aallot -podcastimme 24. jakso sukeltaa nyt nuorten konflikteihin. Vieraina jaksossa ovat Sakki ry:n pääsihteeri Noora Luukka ja puheenjohtaja Aale Päivinen sekä Turun kristillisen opiston opiskelija ja tuore vertaissovittelija Viivi Kalliomäki.

Nooran ja Aalen kanssa puhumme Sakki ry:n Turvallinen amis -kampanjasta, mitä nuorten konfliktien ennaltaehkäisemisessä ja ratkaisussa olisi tärkeää ottaa huomioon. Ja miten nuoret voisi ottaa paremmin mukaan opiskeluyhteisöjen toimintaan? Viivi kertoo miltä konfliktit, niiden kohtaaminen sekä yhteisöllisyys näyttävät opiston arjessa ja miksi Verso toimii myös nuorten konfliktien ratkaisuun. Jakson löydät täältä, mukavia kuunteluhetkiä!

Jakso 23: Kariston menestystarina

Näillä Sovittelun aalloilla on mukana väkeä Kariston koulusta. Vaikka Verso-toiminta aloitettiin korona-aikana ei tämä ole haitannut Versoilua Karistossa ollenkaan! Mikä on heidän salaisuutensa aktiiviseen toimintaan? Kuinka voi sovitella pandemiasta huolimatta? Miksi Verso on tärkeää koko koulun väelle? Mukana keskustelemassa menestyksestään ovat RESTO-koulutetut Verso-aikuiset Heidi ja Taija, sekä kaksi Verso-oppilasta Angelican eli ”ican” haastateltavina. Valokeilassa myös toimeliaasti vertaissovittelussa käyneiden 2. lk oppilaiden kommentteja. Kuuntele jakso täältä.

Jakso 22: Ysiluokkien Versot

Konkari-Versot pääsevät kertomaan tämänkertaisessa jaksossa, mitä kokemuksia heillä on vertaissovittelijana toimimisesta. Lisäksi he puhuvat siitä, miten korona-aika on vaikuttanut sovittelijana toimimiseen ja koulussa esiintyviin konflikteihin. Jakso löytyy täältä. Antoisia kuunteluhetkiä!

Jakso 21: SSF:n uusi Sovittelu Verkossa -hanke eli SoVe

Tässä jaksossa esitellään SSF:n uusi Sovittelu Verkossa -hanke, joka on matalan kynnyksen auttajataho kaikissa arjen konflikteissa. Päästetään SoVen työntekijät ääneen kertomaan, keitä he ovat ja mistä oikein on kyse. Jakson pääset kuuntelemaan täällä!

Jakso 20: Kevään 2020 yhteenveto

Tässä poikkeusajan poikkeusjaksossa kuulemme kuinka kevät 2020 on vaikuttanut VERSO-ohjelman toimintaan. Hyppää mukaan Teams-palaveriimme kuulemaan kuinka etätyön haasteista on selätetty ja mitä on suunnitteilla ensi syksyksi! Jakson pääset tuttuun tapaan kuuntelemaan täällä!

Jakso 19: Naapuruussovittelu

Tiesitkö, että sovittelua on Suomessakin monenlaista? Tässä spesiaalijaksossa VERSO-ohjelman Jaro haastattelee Naapuruussovittelun keskuksen sovittelijaa Jens Gelliniä heidän sovittelutyöstään, kuinka se sai alkunsa ja mitä yhteistä työstä löytyy VERSO-ohjelman kanssa? Kuuntele jakso tuttuun tapaan täällä ja lue lisää naapuruussovittelusta osoitteesta www.naapuuruussovittelu.fi

Jakso 18: VERSO-ohjelma numeroiden valossa

Jaksossa 18 tutustutaan sovittelutoimintaan varhaiskasvatuksessa ja opetuksessa keräämämme tilastotiedon näkökulmasta! Mitä numerot meille kertovat ja millaisia tarinoita niiden taustalla mahtaa olla? Studiossa Nelli jututtaa Verson koulutussuunnittelija Jannea ja MiniVerson koulutussuunnittelija Jaroa. Kuuntele jakso tuttuun tapaan täällä!

Jakso 17: Verson Usein Kysytyt Kysymykset

Minkä takia vertaissovittelussa sovittelijoina toimiva koulutetut oppilaat eivätkä koulun aikuiset? Miten toimitaan, jos tilanne ei ratkea Versossa? Mitä Versossa opitaan? Tässä jaksossa käymme läpi Verson Usein Kysyttyjä Kysymyksiä, studiossa kysymyksiin vastaamassa ohjelmajohtajamme Maija Gellin sekä Verso-kouluttaja Anni Koivunen. Kuuntele jakso täällä!

Jakso 16: MiniVerson Usein Kysytyt Kysymykset

Kuinka pienten kanssa voidaan sovitella? Miten toimitaan, jos sopimukseen ei päästä? Tai jos riita toistuu tai ratkaisu ei sovikaan huoltajille? Tässä jaksossa MiniVerson koulutussuunnittelija ja kouluttaja Jarmo ”Jaro” Holopainen vastaa yhteensä viiteentoista usein kysyttyyn kysymykseen sovittelusta varhaiskasvatuksessa. Jaroa studiossa haastattelee mentoritoiminnan koordinaattorimme Nina Huhtinen. Jakson pääset kuuntelemaan täällä!

Jakso 15: MiniVerso -mentorit

Tässä jaksossa MiniVerson koulutussuunnittelija Jarmo ”Jaro” Holopainen haastattelee Tuusulan MiniVerso-mentoreita Emmiä ja Maria heidän näkemyksistään sovittelutaitojen viemisestä lapsille mm. draaman keinoin. Haastattelu on nauhoitettu valtakunnallisen mentoritapaamisen yhteydessä Tampereella ja Emmi ja Mari olivat edellisenä päivänä esittäneet seminaarissamme pöytäteatteriesityksen Kolme pientä pukkia MiniVerson tapaan. Kuuntele jakso täällä!

Jakso 14: Maijan väitöstutkimus

Jaksossa 14 mentoritoiminnan koordinaattorimme Nina haastattelee VERSO-ohjelman ohjelmajohtaja Maija Gelliniä hänen väitöstutkimuksestaan ”Restoratiivinen lähestymistapa ja sovittelu peruskoulukontekstissa. Kohti eheyttävän kohtaamisen toimintakulttuuria”. Jos restoratiivisuus on sinulle käsitteenä uusi, suosittelemme lukemaan osion Restoratiivisuus sivuiltamme ennen kuuntelua. Jakson löydät tuttuun tapaan täältä.

8.11.2019 klo 12 alkavan väitöstilaisuuden etäkatselulinkin löydät puolestaan täältä!

Jakso 13: Eskarilaisen haastattelu

Kuinka sovittelu tulee lapsille tutuksi jo varhaiskasvatuksen puolella? Mitä sovittelussa tapahtuu ja miltä sen jälkeen tuntuu? Minitiimin kouluttajat Iida ja Piipi jututtivat nyt eskarilaista Jennaa hänen sovittelukokemuksistaan MiniVersoa käyttävän päiväkodin arjesta. Tämän kerran podcast-jakso on lyhyempi, mutta asia arvokas: MiniVerson avulla tuodaan sovittelun elämäntaito osaksi pientenkin lasten arkea ja samalla saadaan olla aikuisina kanssaoppijan roolissa! Kuuntele jakso täällä!

Jakso 12: Alakoulun Versot

Miten Verso toimii alakoulun puolella? Kuinka tärkeinä pelisäännöt koetaan? Tässä jaksossa alakoulun puolella vertaissovittelijoina toimivat Saaga ja Benjaming kertovat omia kokemuksiaan ja ajatuksiaan Versosta ja sen pelisäännöistä. Heitä haastattelee Laura Taumaa. Surffaa mukaan Sovittelun aalloille kuulemaan lisää! Jakson löydät täältä!

Jakso 11: Yläkoulun Versot

Miten vertaissovittelu toimii yläkoululaisten mielestä? Mitä siellä on opittu, mikä on ollut haastavaa ja millaisia tapauksia on soviteltu? Verso-kouluttajamme Laura Taumaa pääsi haastattelemaan koulunsa Versoina toimineita Topia ja Innaa. Hyppää mukaan aalloille kuulemaan mitä heillä on sanottavanaan! Jakson pääset kuulemaan täältä!

Jakso 10: Tim Chapman

European Forum for Restorative Justicen puheenjohtaja, professori Tim Chapman vieraili alkukeväästä Helsingissä Sovittelijapäivillä ja saimme hänet samalla Sovittelun aalloille. Kuka on Tim Chapman ja miten hän liittyy VERSO-ohjelmaan? Mitä Timillä on sanottavanaan restoratiivisuudesta ja sovittelusta? Timiä haastattelevat Laura Taumaa ja Nina Huhtinen. Tällä kertaa podcast on englanniksi, mutta löydät haastattelun suomennoksen Ajankohtaista-osiosta, sillä Tim on myös uutiskirjeemme henkilökuvassa! Kuuntele jakso täältä!

Jakso 9: Miniä helsinkiläisittäin

Tällä kertaa Sovittelun aalloilla puhutaan MiniVersosta oppimisen näkökulmasta. Oppivatko sovitteluissa vain lapset? Helsinkiläisen talon väkeä jututtamassa ovat MiniVerso-kouluttajat Piipi Hiltunen ja Iida Lehtimäki. Kuuntele jakso täällä!

Jakso 8: Vanhat Versot

Mitä tapahtuu kun Verso-oppilaat kasvavat aikuisiksi? Miten vertaissovittelutoiminta vaikuttaa elämään myöhemmin? Tarvitseeko olla mallioppilas ollakseen hyvä sovittelija? Mitä siellä sovittelussa opitaan? Näistä aiheista kutsuimme kanssamme keskustelemaan yläkoulussa sovittelijaoppilaina toimineet Kanervan, Mimosan ja Sampsan. Heitä jututtaa tuttuun tapaan Laura Taumaa. Jakso on kuunneltavissa täällä!

Edessä sohvalla Sampsa, Kanerva, Mimosa. Taustalla VERSO-ohjelman kouluttajia.

Jakso 7: Mikkelin Miniläiset

Mitä MiniVerso tuo mukanaan päiväkotiin? Arjen asiantuntijat Mikkelistä pohtivat tätä teemaa tämän kertaisessa jaksossa. Haastattelemassa koulutussuunnittelija Jarmo ’Jaro’ Holopainen ja kouluttaja Piipi Hiltunen MiniVerson puolelta. Tule mukaan aalloille! Jakso on kuunneltavissa täällä!

Jakso 6: Kuusamosta kajahtaa

Kaikki VERSO-ohjelman toimintamuodot ovat saaneet oman podcastinsa ja tällä kertaa onkin aika saada kentän ääntä kuuluviin! Versolla ja Restolla on pitkät perinteet Kuusamossa ja saimmekin sieltä kaksi pitkän linjan sovitteluosaajaa kertomaan kuulumisia. Voiko sovittelutoiminta juurtua arkeen? Miltä toimintakulttuurin muutos näyttää arjessa? Näihin kysymyksiin vastaa Jaana ja Olli! Studiossa keskustelemassa myös ohjelmajohtajamme Maija Gellin sekä juontajana tuttuun tapaan Laura Taumaa! Kuuntele jakso täältä!

Jakso 5: Mentoritoiminta

Uuden lukukauden alku tietää aina sovittelutoiminnan käynnistämistä niin oppilaitoksissa kuin varhaisvastausyksiköissäkin. Mitä hyötyä VERSO-ohjelman mentoritoiminnasta voisi teille olla? Ketä se mentorointi oikein koskee? Ja mitä siellä tehdään? Tässä podcast-jaksossa vieraina ovat mentoritoiminnan koordinaattori Nina Huhtinen sekä kouluttajat Piipi Hiltunen ja Iida Lehtimäki. Juontamassa VERSO-kouluttaja Laura Taumaa. Kuuntele jakso täältä!

Jakso 4: Minitiimi

Voiko pienet lapset sovitella? Miten puhumaton voi osallistua? Eikö ne ole liian pieniä? Tule aalloille kuuntelemaan, kuinka sovittelutoiminta mahdollistuu varhaiskasvatuksessa. Tässä podcast-jaksossa vieraina ovat MiniVerson tiimi eli koulutussuunnittelija Jarmo Holopainen sekä kouluttajat Piipi Hiltunen ja Tiina Nurmi. Juontajana toimii tuttuun tapaan VERSO-kouluttaja Laura Taumaa. Kuuntele jakso täällä!

Jakso 3: RESTO-tiimi

RESTO-tiimi. Mikä on Resto-kurssi? Kenelle se on ja mitä siellä tapahtuu? Tässä podcast-jaksossa vieraina ovat VERSO-ohjelman ohjelmajohtaja Maija Gellin,  koulutuspäällikkö Eeva Saarinen, koulutussuunnittelija, kouluttaja Janne Johansson. Juontajana VERSO-kouluttaja Laura Taumaa. Jakso on kuunneltavissa täällä!

Jakso 2: Verso-tiimi

Verso-tiimi. Miten toimii vertaissovittelu oppilaitoksissa? Voiko lapset ja nuoret sovitella keskenään? VERSO-ohjelman toinen podcast vastaa näihin kysymyksiin! Vieraina VERSO-koulutussuunnittelija, kouluttaja Janne Johansson ja kouluttaja Leena Saarela. Juontajana VERSO-kouluttaja Laura Taumaa. Jakso on kuunneltavissa täällä!

Jakso 1: Mistä kaikki alkoi?

Suomen Sovittelufoorumin VERSO-ohjelman ensimmäisessä podcast-jaksossa vieraina ovat VERSO-ohjelman ohjelmajohtaja Maija Gellin sekä koulutuspäällikkö Eeva Saarinen, jotka kertovat miten VERSO-ohjelma sai alkunsa vuonna 2001. Juontajana VERSO-kouluttaja Laura Taumaa. Jakso on kuunneltavissa täällä!