Kohti kohtaamisen kulttuuria: sovittelutaidot oppilaille ja opiskelijoille sekä päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten henkilökunnalle.

VERSO-ohjelma

VERSO-ohjelma on yli 20 vuoden ajan kouluttanut varhaiskasvatus-, kasvatus- ja opetusalan ammattilaisille sekä lapsille, oppilaille ja opiskelijoille restoratiivisia kohtaamisen menetelmiä.
Restoratiiviseen lähestymistapaan pohjaava sovittelu tarjoaa vaihtoehtoisen tavan ratkaista yhteisön kaikkien jäsenten välisiä ristiriitoja. Tarkoituksena on vähentää yhteisön jäsenten välisiä konflikteja koko yhteisön vuorovaikutustaitoja edistämällä. Sovittelulla puututaan mieltä pahoittavaan toimintaan mahdollisimman varhain ja vaikuttavasti. 

Lue lisää restoratiivisen lähestymistavan ja sovittelun lähtökohdista ja tuloksista FT Maija Gellinin väitöskirjasta (2019) ja Tutkimus-sivultamme. 

Kuuntele myös VERSO-ohjelman omaa podcastia Sovittelun aallot!

Käynnistämme koulutuksin sovittelutoimintaa päiväkodeissa, ala- ja yläkouluissa, yhtenäiskouluissa, lukioissa ja toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa. Lisäksi räätälöimme sovittelukoulutuksiamme yhteistyössä eri tahojen kanssa. Olemme kouluttaneet myös esimerkiksi huoltajia, harrasteseurojen ohjaajia sekä oppilaitosten asuntolaväkeä hyödyntämään sovittelevaa työotetta toiminnassaan. 

Visiomme

  • Sovittelu ei ole enää menetelmä vaan tapa toimia koko kasvatuskentällä.
  • Kasvatuskentällä sovittelua käytetään ensisijaisena konfliktinhallintamenetelmänä.
  • VERSO-ohjelman asiantuntijuutta lasten ja nuorten osallisuuteen liittyvissä kysymyksissä arvostetaan laajalti.

Missiomme

  • Lapsia ja nuoria kouluttamalla annamme heille mahdollisuuden pienestä pitäen oppia konflikteista.
  • Aikuisia kouluttamalla tuemme lasten ja nuorten mahdollisuutta oppia konfliktinhallintaa.
  • Toiminnalla tuemme lasten ja nuorten oikeuksien toteutumista konfliktitilanteiden käsittelyssä.

Strategiamme

  • VERSO-ohjelman tavoitteena on tukea maanlaajuisesti sovittelutietoutta ja sovittelutaitoa koko elinkaaren mukana kulkevana kansalaistaitona.
  • Kouluttamalla eri kasvatusyhteisöjen lapsia ja aikuisia lisäämme sovittelutietoisuutta ja –taitoa. Koulutus lisää ymmärrystä osallisuudesta konfliktitilanteissa sekä tukee lasten ja nuorten omistajuutta ja pystyvyyttä konfliktien käsittelyssä.
  • VERSO-ohjelma tuottaa ajantasaista tilastotietoa ja kerää palautetta toiminnasta sekä kehittyy näiden ohjaamaan suuntaan huomioiden yhteiskunnan kehityksen toiminnassaan.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA tukee oppimisyhteisöjen sovittelutoimintaa.