VERSO-ohjelma
Sovittelutaitoja ja kohtaamisen kulttuuria

VERSO-ohjelma tuo varhaiskasvatus- ja opetusalan ammattilaisille sekä lapsille, oppilaille ja opiskelijoille restoratiivisia kohtaamisen menetelmiä arjen toimintaan. Restoratiivinen lähestysmistapa vahvistaa sovittelevaa toimintakulttuuria ja restoratiivinen sovittelu tarjoaa vaihtoehtoisen menetelmän ratkaista lasten ja oppilaiden keskinäisiä sekä opettajien ja oppilaiden välisiä ristiriitoja arjen toiminnassa. Sovittelu on selkeä toimintamalli, jonka avulla sovittelijoiksi koulutetut koulun henkilökunnan jäsenet ja oppilaat auttavat osapuolia itse löytämään ratkaisun ristiriitaansa. Osapuolet saavat kertoa oman näkemyksensä tapahtuneesta, kuvata tuntemuksiaan ja pohtia eri ratkaisuvaihtoehtoja. Mallia noudattamalla edetään sopimukseen, jonka toteutumista seurataan. Sovittelulla puututaan mieltä pahoittavaan toimintaan mahdollisimman varhain.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA tukee oppimis- ja kasvatusyhteisöjen sovittelutoimintaa Veikkauksen tuotoilla. Käynnistämme koulutuksin sovittelutoimintaa päiväkodeissa, ala- ja yläkouluissa, yhtenäiskouluissa, lukioissa ja toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa sekä kentältä tulevan kiinnostuksen ja yhteistyön puitteissa myös muissa kasvatus- ja opetusyhteisöissä. Tervetuloa VERSO-ohjelman sivuille!

VERSO-ohjelma: Elämää varten – elämän varrella

Sovitaan pois -musiikkivideo

Lahtelainen Lotilan koulu tuotti keväällä 2023 VERSO-ohjelmalle oman tunnuskappaleen. Sovitaan pois -kappaleen sävellys ja sanoitus syntyivät Lotilan koulun musiikin opettajan Ismo Pekkalan kynästä. Ismo toimii myös koulunsa Verso-aikuisena ja Resto-sovittelijana. Apuna projektissa Ismolla oli opettajakollegansa Jukka-Pekka Kuikka. Kappaleen musiikkivideon tekoon apua saatiin Laajasalon opistosta, josta medialinjan opiskelijat Sanni Lehto sekä Eetu Lehtinen tulivat paikalle Lahteen kuvaamaan videota sen autenttiseen ympäristöön. Videolla esiintyvät Lotilan koulun sovittelijaoppilaat. Musiikkivideolla esiintyvät oppilaat ovat olleet mukana myös kappaleen musiikillisen osuuden tekemisessä.

Kappaleen nuotinnos löytyy täältä. Nyt joukolla sovintoa rakentamaan myös laulamalla ja soittamalla!

Verso – Vertaissovittelu

Vertaissovittelua kouluille, ammattioppilaitoksille, oppimisyhteisöihin.

MiniVerso varhaiskasvatukseen

Sovittelu varhaiskasvatusyksiköiden hyvinvoinnin rakentajana

RESTO – Sovitteleva ja restoratiivinen yhteisö -koulutus

Henkilökunnan sovittelukoulutuksen avulla kohti kohtaamisen kulttuuria

Mentoritoiminta

VERSO-ohjelman mentoritoiminnalla ylläpitoa ja asiantuntijuuden jakamista

Ajankohtaista

TÄYNNÄ! Kolmas avoin RESTO-koulutus keväällä 2024 avattu

Julkaistu 12.2.2024

Päivitetty 11.3. Tämä koulutusryhmä on nyt täynnä, seuraava avoin koulutuksemme syksylle 2024 julkaistaan pian – seuraa ilmoittelua tai varaa paikkasi jo nyt!Kentän toiveen perusteella olemme avanneet ilmoittautumisen uuteen avoimeen RESTO – Restoratiivinen ja sovitteleva yhteisö -koulutukseen keväälle 2024. Lue lisää alta ja ilmoittaudu mukaan pian! Restoratiivinen  ja sovitteleva yhteisö (tuttavallisemmin RESTO -koulutus) tuottaa osallistujille tiedon ja taidon restoratiivisen lähest – …

Sovitaan pois -kappaleesta nyt nuotinnos

Julkaistu 30.1.2024

Lahtelainen Lotilan koulu tuotti keväällä 2023 VERSO-ohjelmalle oman tunnuskappaleen. Sovitaan pois -kappaleen sävellys ja sanoitus syntyivät Lotilan koulun musiikin opettajan Ismo Pekkalan kynästä. Ismo toimii myös koulunsa Verso-aikuisena ja Resto-sovittelijana. Apuna projektissa Ismolla oli opettajakollegansa Jukka-Pekka Kuikka. Kappaleen musiikkivideon tekoon apua saatiin Laajasalon opistosta, josta medialinjan opiskelijat Sanni Lehto sekä Eetu Lehtinen tulivat paikalle Lahteen kuvaamaan vid – …

Sovitaan pois! Ensimmäinen valtakunnallinen vanhempainiltamme ke 13.3. klo 18-19:30

Julkaistu 10.1.2024

Sovitaan pois! – Kuinka kiusaamista ehkäistään sovittelemalla varhaiskasvatuksessa ja kouluissa?  Varhaiskasvatuksella ja kouluilla on yhdessä kotien kanssa yhä suurempi hyvinvointitehtävä ja lasten ja nuorten väliset tilanteet eskaloituvat nopeasti niin somessa kuin kasvotustenkin. Kiireinen arki haastaa kohtaamisia.  Hyvä huoltaja, tule tutustumaan kuinka kiusaamista ehkäistään sovittelemalla varhaiskasvatuksessa ja kouluissa vahvistaen samalla koko yhteisön hyvinvointia. VERSO-ohjel – …

Tule tapaamaan meitä EDUCAssa 26.-27.1.2024!

Julkaistu 10.1.2024

Pohjoismaiden suurin opetus- ja kasvatusalan tapahtuma Educa valtaa taas 26..-27.1. Helsingin Messukeskuksen ja mekin olemme menossa mukana koko tiimin voimin! Tapahtuman parasta antia meille on mahdollisuus kohdata, vaihtaa kuulumisia ja kokemuksia vanhojen ja uusien tuttavuuksien kanssa. Olet siis lämpimästi tervetullut tapaamaan kouluttajiamme osastolla 6s70 koko tapahtuman ajan! Samalla voit osallistua ilmaisen koulutuspäivän arvontaan ja napata mukaan uusinta materiaaliamme!

Rauhaisaa Joulun aikaa ja valoisaa Uuden Vuoden vaihdetta!

Julkaistu 20.12.2023

VERSO-ohjelma hiljenee hetkeksi Joulun viettoon. Lämmin kiitos kaikille yhteistyöstä ja erinomaisesta toiminnasta restoratiivisen kohtaamisen edistämisessä varhaiskasvatuksen, koulujen ja oppilaitosten yhteisöissä eri puolilla maatamme. Pidetään sopua yllä!

Sovittelun Aallot -podcast

Mentoritoiminta

Oletko aktiivinen MiniVersoilija, Versoilija tai RESTO-koulutettu sovittelun hyödyntäjä ja puolestapuhuja? Kaipaatko vertaisryhmässä sovitteluymmärryksen lisäämistä ja hyvien käytäntöjen jakamista muiden kanssa? Onko Versonne tai MiniVersonne piristysruisketta vailla? Tarjoamme koulutetuille yksiköille maksutonta ylläpidon tukea mentoritoiminnan muodossa. Tuemme yksiköitä muodostamaan alueellisia mentoriryhmiä, joiden jäsenet toimivat omalla alueellaan sovittelutoiminnan asiantuntijoina ja kehittävät toimintaa yli yksikkörajojen. Kiinnostuitko? Lue lisää täältä.