Tietoa oppilaille

Hei, me sovitellaan!

Tuliko koulussa paha mieli? Tuntuuko, että sinua kiusataan? Ärsyttääkö? Tiesitkö, että nimittelyä, haukkumista, kiusaamista, tönimistä, uhkailua ja riitoja voidaan sovitella? Kiinnostaako sovittelu? Haluaisitko sovittelijaksi?

Verso eli vertaissovittelu on vapaaehtoinen tapa ratkaista oppilaiden välisiä ristiriitoja koulussa. Vertaissovittelu käynnistyy koulussa koulutuksella, johon osallistuvat koko koulun henkilökunta ja vertaissovittelijoiksi valitut oppilaat. Oppilaskoulutuspäivän aikana oppilaiden kanssa keskustellaan koulun arjessa esiintyvistä häiriötilanteista ja pohditaan vertaissovittelun toimivuutta kaikenlaisten mielipahaa aiheuttaneiden tilanteiden ratkaisemisessa. Sovittelu on kansalaistaito, joka kantaa läpi elämän!

Vertaissovittelu on yksinkertainen ja selkeä toimintamalli, jonka mukaisesti sovittelijoiksi koulutetut oppilaat eli vertaissovittelijat auttavat ristiriitojen osapuolina olevia oppilaita löytämään ratkaisuja. Vertaissovitelijoita tukee koulun aikuisista koottu Verso-aikuisten ryhmä. Kysy apua omaan ristiriitatilanteeseesi tai lisää tietoa vertaissovittelusta koulusi vertaissovittelijoilta tai Verso-aikuisilta, jos Verso on jo käynnissä koulullasi.

Sinullekin Verso-ajokortti? Verso-toiminta käynnistyy koulutuksella. Mikäli sinunkin koulullasi koulutetaan vertaissovittelijoita, pyri mukaan toimintaan! Jokainen koulutuksen käynyt saa vertaissovittelijan Verso-ajokortin. Sen avulla voit näyttää olevasi vertaissovittelija ja samalla se toimii muistilappuna sovittelun kulusta. Sovittelu on vertaissovittelijoiden mukaan tosi hyvä juttu!

”Kaikilla kouluilla pitäisi olla Verso.” ”Tää tuo niitä sosiaalisuustaitoja.” ”Täs oppii tuntee toisia oppilaita.” ”Täs on opittu hyvii taitoi meidän tulevii avioliitoi varten.” (vertaissovittelijoiden ajatuksia)