Tietoa huoltajille

Hyvä huoltaja

Verso eli vertaissovittelu on yhteisöllinen menetelmä, joka tarjoaa lapsen toimijuutta tukevan tavan ratkaista oppilaiden välisiä ristiriitoja koulun arkipäivässä. Sovittelulla puututaan mieltä pahoittavaan toimintaan mahdollisimman varhain. Vertaissovittelu ja aikuisjohtoinen sovittelu ovat menetelminä osa koulujen sovittelutoimintaa ja koulun konfliktin käsittelyn käytäntöjä.

Verso-video

Sovittelutoiminta ei poista koulun muita puuttumisen menetelmiä, mutta antaa hyvän työvälineen eritasoisten konfliktien lapsiystävällisen ja varhaisen huomioimisen ja käsittelyn toteuttamiseen. Sovittelutoimintaa ohjaa aina henkilökunnan jäsenistä koulutettu tiimi. Koulun sovittelutoiminta ei vähennä kodin ja koulun yhteistyötä.

Versoa on viety jo yli 800 suomalaiskouluun lähes 100 paikkakunnalla vuodesta 2001 alkaen. Verso-toiminta tavoittaa vuosittain yli 130 000 oppilasta ja heidän huoltajaansa. Koulutetut sovittelijat – oppilaat ja henkilökunnan jäsenet – sovittelevat yli 15 000 ristiriitaa onnistuneesti niin, että seurannassa todetaan mielipahaa aiheuttaneen käytöksen päättyneen.

Sinunkin lapsestasi voi tulla vertaissovittelija. 

Kun vertaissovittelutoiminta käynnistetään koululla, koulutukseen osallistuvat niin koulun henkilökunta kuin koulutukseen valitut oppilaat. Vertaissovittelijaoppilaat auttavat ristiriitojen osapuolina olevia oppilaita löytämään itse ratkaisun tilanteeseen. Oppilaat saavat kertoa oman näkemyksensä, kuvata tuntemuksiaan ja pohtia eri ratkaisuvaihtoehtoja. Sovittelun lopuksi tehdään osapuolia koskeva sopimus, jota seurataan.

Sovittelussa oppilaat oppivat ongelmanratkaisutaitoja, ihmissuhdetaitoja, erilaisuuden ymmärtämistä, kulttuurien kohtaamista ja rauhanrakennusta.

Miten sovittelijaoppilaat näkevät Verson?

  • ”On opittu käsittelemään riitatilanteita ja soveltamaan näitä taitoja arkeen.”(sovittelijaoppilaat, Joroinen)
  • ”Versossa oppii käytöstapoja, itsehillintää, yhteistyökykyä. Samalla oppii virheistään.”(sovittelijaoppilaat, Espoo)
  • ”Versossa voi oppia tasavertaisuutta, yhteenkuuluvuutta, anteeksiantoa, vastuullisuutta ja pitämään lupauksensa.” (sovittelijaoppilaat, Helsinki)
  • ”Aina ei voi turvautua siihen, että muut ratkaisevat riidat.” (sovittelijaoppilaat, Joroinen)
  • ”Täs ollaan opittu hyvii taitoi meijän tulevii avioliittoi varten.” (sovittelijaoppilaat, Helsinki)

Seuraamme vuosittain vertaissovittelun vaikuttavuutta kouluttamillamme kouluilla, tilastoraporttimme pääset lukemaan Tutkimus-sivuillamme. Uusimpana olemme alkaneet kerätä kyselyllä tietoa myös vertaissovitteluun osapuolina osallistuneiden oppilaiden kokemuksista. Alla muutamia poimintoja osapuolten kokemuksista:

Kuuntele kokemuksia Versosta myös Sovittelun aallot -podcastistamme!

Jakso 11: Yläkoulun Versot

Jakso 12: Alakoulun Versot

UUTTA! Olemme valmistaneet diaesityksen muodossa esimerkin perheille arjen riitojen sopimiseen. Pääset tutustumaan diaesitykseen täällä! Halutessasi pääset myös katsomaan diaesityksen ääneenluettuna tarinavideona, video on upotettu alle. Huomaathan kuitenkin, että varsinainen sovittelutaito edellyttää koulutusta, josta kerromme mielellämme lisää! Tavoitat meidät osoitteesta verso@sovittelu.com. Diaesitys on osa VERSO-ohjelman tukea koteihin -sarjaa, jonka kaikki osat löytyvät täältä kotisivuiltamme:

Osa 1
Osa 2
Osa 3
Osa 4
Osa 5

Sarjalla olemme mukana Valtioneuvoston #suomitoimii -kampanjaa. Tutustu myös kampanjajulkaisumme vinkkeihin arjen riitaisuuden purkuun restoratiivisella ja sovittelevalla lähestymistavalla täällä!

#suomitoimii #yhdessä