”Hyvä on, kun molempia kuunnellaan ja aikuinen hoitaa molemmille luvan puhua.”

MiniVersosta sanottua

MiniVerso lasten kertomana

”Kun on sovittu, niin on sovittu.”

”Sain kertoa oman tarinani. Riita saatiin sovittua. Sovittelun jälkeen pyydettiin anteeksi.”

”Ollaan kavereita taas. Jatkettiin leikkiä sovussa ja rauhassa. Laitettiin sopunallelle laastari.”

”Sovittelun jälkeen sai jatkaa leikkiä iloisesti. Ollaan kavereita taas.”

”Opitaan että välillä ei tiedä miltä toisesta tuntuu.”

”Meillehän se asia kuuluu, niin mehän se päätetään.”

”Hyvä on, kun molempia kuunnellaan ja aikuinen hoitaa molemmille luvan puhua.”

Miniverso varhaiskasvatus henkilöstön kertomana

”Miniverso-toiminta on kääntänyt ajatukseni ristiriitojen ratkaisemisesta lasten kesken päälaelleen. Näen miten itse prosessi on tärkeä eikä pelkkä loppuratkaisu. Samalla olen oppinut luottamaan muissakin asioissa lasten omaan ongelmien ratkaisukykyyn ja oppinut osallistamaan lasta omaan elämäänsä ja niissä tapahtuviin pieniinkin ratkaisuihin. Huomaan käyttäväni lasten kanssa pienissäkin asioissa ”miniversokieltä” ja ”miniverso”-ajattelutapaa. On ollut helpottavaa antaa lasten itse ratkaista ristiriitatilanteita ja ongelmatilanteita tarvitsematta itse toimia minkäänlaisena ”päällepäsmärinä”. Voi vaan yhdessä ihmetellä ja oivaltaa. Ja nauttia yhdessä oppimisesta ja ihmetellä miten hienoja asioita voin itse oppia lapsilta.”

”Hienoa, että kehitetty oikein menetelmä, joka kannustaa siihen että lapset itse saavat etsiä/miettiä ratkaisuja riitoihinsa, aikuiset tukevat sovittelua. Ei enää päältä päin kaiken ratkovia ja päättäviä aikuisia.”

”Oppia suoraan käytännön työhön toteutettavaksi. Herättää kasvattajan pohtimaan omaa toimintaa.”

”Mahtava menetelmä heti arkeen vietäväksi! Korostaa ymmärrystä ja kunnioitusta lasta kohtaa sekä mahdollisuutta antaa lapsille uusia oppimistilanteita ja mahdollisuuksia.”

Huoltajien kommentteja Huoltajaverso-infosta

”Miniversumista meillä kotona kerrottiin kovasti kun nukketeatteri oli nähty. Ja vaikka uuden nimen saikin tuo koulutus meidän lasten suussa, niin oikein osuva nimitys. Laittoi ajattelemaan että kannattaa mennä lasten mukaan sinne Miniversumiin, he ovat olleet täällä paljon vähemmän aikaa kuin me aikuiset ja paljon on vielä asioita, joihin he eivät ole saaneet selitystä. Meillä aikuisilla on ollut enempi aikaa opetella.”

”Ollaan saatu ratkottua hyvin riitoja ja tietysti itsekin oppinut uudella tavalla ratkomaan lasten riitoja. Ja riidat huomattavasti vähentyneet tuon sovittelun myötä”

”Laittaa ajattelemaan omia kasvatuskäytäntöjä.”

”Laittoi pohtimaan omia toimintatapoja, mitä mallinnan…”

”Uusia työkaluja arjen haasteisiin”

”Omaan vanhemmuuteen sain vahvuutta.”