Koulujen ja varhaiskasvatuksen sovittelutoimintaa koulutetaan ja toteutetaan koronatilanne huomioiden

Mielipahatilanteita syntyy kaikkialla, missä ihmiset arjessaan kohtaavat – poikkeusolot saattavat jopa tehdä konflikteja ja jännitteitä näkyvämmiksi eivätkä oppimisyhteisöt ole poikkeus. Onkin tärkeää, että vertaissovittelutoimintaa eli Versoa ja varhaiskasvatuksen MiniVersoa toteutetaan huomioiden kaikkien turvallisuus myös koronatilanteen aikana. Mitä varhaisemmassa vaiheessa konflikteja päästään restoratiivisella työotteella purkamaan, sitä varmemmin konfliktien käsittely voi tuottaa sosiaalisten taitojen oppimista, ja tapaukset eivät pääse eskaloitumaan.

Mietityttääkö koulutukseemme osallistuminen? VERSO-ohjelman osalta koulutustemme turvallisuus on huomioitu mahdollistamalla koulutustemme toteuttaminen laadukkaasti myös etäyhteyden välityksellä. Lähikouluttaessa noudatamme kunkin oppimisyhteisön turvallisuusohjeita (mm. turvavälit, käsihygienia, ryhmäkoot). Käymme ennen jokaista koulutustamme keskustelua käytännön toteutuksesta, jotta kaikki voivat osallistua toteutukseen hyvillä mielin! Reagoimme myös nopeasti mahdollisiin muutoksiin ja koulutuksiamme saa tarvittaessa siirrettyä tai peruttua ilman lisäkuluja. Tästä joustavuudesta ja kalenterimme täyttymisestä johtuen kannustamme varaamaan koulutuksen hyvissä ajoin! Lue lisää Koulutukset-sivuiltamme!

Mietityttääkö sovittelutoiminnan toteuttaminen? Parhaat ratkaisut sovittelujen toteuttamiseen turvallisuusohjeet huomioiden löytyvät kustakin oppimisyhteisöstä. Kannustammekin käymään yhteistä keskustelua yhteisönne sisällä: onko sovittelujen toteuttamisessa syytä tehdä muutoksia turvallisuusohjeidenne perusteella? Kuinka mahdollistetaan sovitteluun pääsy vallitsevissa olosuhteissa ja onko uusista käytännöistä tarpeen tiedottaa? Jos törmäätte kysymykseen tai pulmaan, johon ette löydä ratkaisua tai kaipaatte näkökulmaamme, olkaa rohkeasti yhteydessä! Olemme olemassa teitä varten ja vastaamme mielellämme! Yhteystietomme löydät tuttuun tapaan täältä!

Tuotamme aktiivisesti tukimateriaalia kouluttamillemme yksiköille, kannattaakin kurkata Materiaalipankkiin, sosiaalisen median kanavillemme sekä täällä kotisivuilla esimerkiksi VERSO-ohjelman tukea kohteihin -julkaisusarjamme.

Näinä aikoina toistemme kohtaaminen ja sovittelevan puheen merkitys vain korostuu. Lasten oikeudet ja osallisuus myös konfliktitilanteissa tulisi mahdollistaa ja taata edelleen, vaikka haasteellinen tilanne ympäröi arkeamme. Olemme tukenanne!