Uutiskirjeen henkilökuva: Nelli Marjakangas

Kuka: Nelli Marjakangas, Verso-kouluttaja
Koulutus: Bachelor of Social Services (sosionomi-diakoni AMK)
Työkokemus: Työkokemusta on kerääntynyt vuosien varrella mm. lastensuojelusta, nuorisojärjestöistä ja seurakunnista.

Kuinka päädyit Verso-kouluttajaksi?

Työskennellessäni nuorten kanssa eri yhteyksissä olin alkanut paljon pohtimaan sitä, miten suurta taakkaa monet heistä kantavat ja kuinka yhä useampi painii ihmissuhteisiin liittyvien ongelmien kanssa. Erityisesti lastensuojelussa työskentelyn aikana heräsin itse siihen, kuinka merkityksellistä on puuttua tilanteisiin varhaisessa vaiheessa, kun korjausliikkeiden tekeminen on huomattavasti helpompaa ja tuottaa pysyvämpiä tuloksia lapsen tai nuoren elämässä. Ja koska suuren osan ajastaan nuori viettää koulussa, halusin päästä tekemään työtä, joka kytkeytyy vahvasti koulumaailmaan ja toimii ennaltaehkäisevänä. Kun tähän lisätään vielä kiinnostukseni rauhankasvatuksen teemoihin ja ryhmien kanssa työskentelyyn, ei tarvinnut kahdesti miettiä sillä hetkellä, kun eteen tuli tilaisuus päästä työskentelemään VERSO-ohjelmassa.

Mitä tuot mukanasi VERSO-ohjelmaan?

Ensimmäisenä tulee mieleen, että tiimimme nuorimpana tuon toivon mukaan tuoreempia ja ennakkoluulottomia ajatuksia sekä kokeiluintoa! Välillä on virkistävää olla joku kyseenalaistamassa sitä, tehdäänkö asiat näin koska vanhat tavat oikeasti toimivat vai koska niin on vain aina tehty. Koulutuksissa kohtaan jokaisen päivän ja ryhmän jokaisine yksilöineen ainutlaatuisena ja ainutkertaisena. Pyrin siihen, että valmiiden omien suunnitelmieni raamien ohella pystyn tarjoamaan koulutuksessa aina sen tuen ja tiedon, jota kulloinenkin paikalla oleva yhteisön porukka kaipaa.

Millainen vaikutus työllä VERSO-ohjelmassa on sinuun ollut?


Hiljattain olen huomannut elämässäni isompiakin muutoksia, jota VERSO-ohjelmassa työskentely on edesauttanut. Huomaan arvioivani omaa toimintaani vapaa-ajallakin restoratiiviseen lähestymistapaan peilaten. Arvostukseni koulujen opettajia ja henkilökuntaa kohtaan on ollut ennenkin korkea, mutta kyllä tämän työn kautta sitä on oppinut arvostamaan vielä syvemmällä tasolla. Huomaan myös, että luottoni tulevaisuuteen on kasvaa samaa tahtia, mitä enemmän näkee sovittelijaoppilaita käytännön työntouhussa koulutusten yhteyksissä. Heidän esimerkillistä toimintaansa seuratessa tulee vahvasti sellainen olo, että kyllä tässä ollaan pala palalta parempaa yhteiskuntaa heidän avullaan rakentamassa. Se luo toivoa.

Onko koulutusreissuilta jäänyt jotain erityisesti mieleen?


Sellaiset päivät, kun oppilasryhmät ovat todella keskustelevia ja aivan asian ytimessä kiinni jäävät aina sydäntä lämmittävästi mieleen. Silloin tällöin pysäyttävät koulujen oppilaiden tai aikuisten ihanat kommentit Verso-toiminnasta. Niistä kuulee niin aidosti, kuinka sovittelulla on saatu merkityksellisiä muutoksia aikaan koulussa ja sen ulkopuolellakin, kun on opittu hyödyntämään taitoa laajemmin oman elämän ihmissuhteissa. Tykkään kyllä lisäksi kierrellä tutkien koulutusreissujen paikkakuntia ja sitä kautta elämään voi jäädä erilaisia tarinoita vaikkapa majoituspaikan hissistä tai kirpputorin myyjän kanssa käydystä keskustelusta!


Mitä terveisiä sinulla on lasten ja nuorten kanssa työskenteleville aikuisille? Entä Verso-oppilaille?

Aikuisia haluan muistuttaa siitä, kuinka suuri vaikutus heillä on yhdenkin nuoren kasvussa. Luottakaa nuoriin, rohkaistukaa antamaan vastuuta ja pysähtykää kuuntelemaan mitä heillä on sanottavana. Haastaisin jokaista myös lähestymään sellaisia lapsia ja nuoria, joiden kanssa olet vähiten kontaktissa tai jotka eivät pidä itsestään hirveästi ääntä. Heille on entistä merkityksellisempää, kun aikuinen tulee kysymään kuulumisia, on kiinnostunut heidän asioistaan ja kertoo että ”hei sä olet ihan mahtava tyyppi”. Verso-oppilaille toivottelen kovasti tsemppiä jokaiseen sovitteluun. Teillä on ihan älyttömän hyvä osaaminen, joten luottakaa rohkeasti siihen ja näyttäkää vanhemmalle sukupolvelle mihin te nuoremmat oikein pystytte! Ihanaa syksyä kaikille!