Uudesta lukukaudesta aktiivinen startti sovittelulle!

Syyskausi on jälleen käynnistynyt niin kouluilla kuin varhaiskasvatusyksiköilläkin. Sovittelutoiminta on hyvä startata uudelleen kesälomien jälkeen ja alkusyksyyn sen tueksi voi järjestää esimerkiksi vanhempainillan esittelyn, pop-up-esittelypisteen tai vaikka kokonaisen teemaviikon. Monesti esimerkiksi näytelty sovittelutilanne arjen pienestä mielipahasta havainnollistaa toimintaa paitsi lapsille ja nuorille, myös heidän huoltajilleen ja tekee samalla riidoista ja niiden sovittelusta helpommin lähestyttäviä. 

Lukukauden alussa on myös hyvä palauttaa yhteisesti keskustellen mieleen oman talon sovittelukäytännöt ja kokeilla tarvittaessa uusia toimintatapoja, jotka istuvat arkeen. Mikä on toiminut viime lukuvuonna hyvin? Mitä haasteita olette kohdanneet ja voisiko niille löytyä uusia ratkaisuja?

Käytännössä on hyvä miettiä ainakin seuraavia kysymyksiä:

*Miten yhteisön uudet lapset tai nuoret ja heidän perheensä tutustutetaan sovitteluun?
*Miten sovittelukäytäntöihin perehdytetään mahdollisten henkilöstövaihdosten aikana?
*Miten arjen pieniä mielipahoja saadaan ohjattua sovitteluun aktiivisesti?

Tukea sovittelutoiminnan starttiin löydät Materiaalipankista!